Domein kapitaal
Binnen ons platform ‘duurzaam gemeenteperspectief’ voor de kerk, is domein kapitaal een belangrijk onderdeel. Een duurzaam financieel beleid is immers nodig om de kerk en haar gemeenschap op lange termijn te kunnen ondersteunen. Daarom is het belangrijk een vitaal financieel beleid te voeren waarin de financiële kennis is ontwikkeld en een bestuurskracht gezond en verankerd is.
Cursussen
Om dit vitale financiële beleid te kunnen voeren zijn cursussen ontwikkeld. Deze organiseren we samen met de Vereniging van Kerkrentmeesters (VKB). Zo werken we gezamenlijk aan verdieping en verbreding van kennis en een gezonde toekomst voor uw gemeente.
Draagvlak en draagkracht
Bij alles wat op u afkomt is het belangrijk om te kijken naar het draagvlak en de draagkracht voor uw gemeente. Wat zijn de lasten voor nu en hoe zien die lasten eruit in de toekomst? Hierbij kijken we integraal naar de drie domeinen (gemeente, gebouw, kapitaal) en houden we rekening met de ambitie en het profiel van uw gemeente. Wat kan de gemeente dragen? Hierin speelt het ledenaantal en de demografische ontwikkeling van uw gemeente een grote rol. We willen binnen alle veranderingen en ontwikkelingen streven naar een realistische visie en kijken naar wat haalbaar is voor uw gemeente. Daarbij is het belangrijk dat u transparant bent over de financiële situatie van uw gemeente en dat gemeenteleden in het proces worden meegenomen.
Gebouwbeheer
Bij uw gebouwbeheer kijken we ook naar subsidies die u hierbij kunnen helpen. Het is daarom nodig inzicht te hebben in het financieel beheer en zicht te hebben op uw inkomsten en uitgaven op de korte en de langere termijn. Hiertoe is een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) een belangrijk hulpmiddel. Door het MJOP te gebruiken als leidraad voor uw gebouwenbeheer, kunnen we gerichter kijken naar duurzame oplossingen en de daarvoor benodigde subsidies aanvragen.
Een duurzaam financieel beleid valt of staat met de bestuurskracht van uw gemeente. Hiervoor is het noodzakelijk dat de kerkenraad en het College van Kerkrentmeesters samen optrekken en de gemeenteleden hierin meenemen. We willen een open communicatie en samenwerking stimuleren, zodat we gezamenlijk kunnen werken aan een duurzame toekomst voor uw gemeente en kerkgebouwen. Door deze aanpak kunt u beter inspelen op veranderingen en uitdagingen in de toekomst.
Bestuurskracht
Naast het vergroten van onze financiële kennis en het versterken van onze bestuurskracht, willen we ook kijken naar alternatieve financieringsbronnen. We willen niet afhankelijk zijn van traditionele financieringsbronnen, zoals bijdragen van gemeenteleden en subsidies. Daarom willen we met u kijken naar mogelijkheden voor de verhuur van gebouwen, alternatieve functies van gebouwen, crowdfunding, sponsoring en andere alternatieve financieringsbronnen. Hierdoor kunnen we mogelijk bijdragen aan de verduurzaming van uw gezond financieel beleid.
Binnen ‘duurzaam gemeente perspectief’ onderkennen we drie pijlers die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Laat kapitaal daarbij geen sluitstuk zijn, maar een middel om uw gemeente te bouwen.